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The other truth about milk - La otra verdad acerca de la leche - Part 4

[English]
The problem with the milk from animals – from the book “La alimentación, la 3.a medicina” by Jean Seignalet – Part 4

3. Comparing maternal milk with cow milk – Lipids
The human milk provides lipids (fat) – mostly triglycerides, accompanied by fatty acids and cholesterol. These fatty bodies have double utility:
1) Participate in a very important way in the caloric value of the milk that should be very high so that the breast feeding satisfies the baby for 3 or 4 hours.
2) The essential fatty acids are precursor of the prostaglandins. Which speed up and optimize the growing and the myelination of the central nervous system.
Comparing with the cow milk the maternal milk is:
1) Richer in fat: 45 grams per liter (cow – 36)
2) Slightly richer in cholesterol
3) Richer in certain free essential fatty acids and included in the triglycerides:
  • - Within the monounsaturated and saturated fatty acids, the palmitic acid (C16) and the oleic acid (C18) are present in greater number and are an energy source, while in the cow milk we mainly find stearic acid (C18) which is absorbed not so efficiently by the child intestines.
  • - Among the polyunsaturated fatty acids, the linolec acid and the alpha-linolenic acid, very important for man, are abundant. The first has eight times higher rate in maternal milk than in cow milk.
  • - The gamma-linolenic acid, another important component, is exclusive in the maternal milk.”

Next: Comparing maternal milk with cow milk – Proteins

***

[Español]
El problema de la Leche animal – del libro “La alimentación, la 3.a medicina” by Jean Seignalet – Parte 4

3. Comparación entre la leche materna y la leche de vaca - Lípidos
La leche humana aporta lípidos constituidos en su gran mayoría por triglicéridos, acompañados de ácidos grasos y de colesterol. Estos cuerpos grasos tienen una doble utilidad:
1) Participan de una manera importante en el valor calórico de la leche, que debe ser bastante elevado para que el amamantamiento sacie el bebé durante 3 o 4 horas.
2) Los ácidos grasos esenciales son precursores de las prostaglandinas. Aceleran y optimizan el crecimiento y la mielinización del sistema nervioso central.
Respecto a la leche de vaca, la leche materna es:
1) Más rica en grasas: 45 gramos por litro frente a 36.
2) Un poco más rica en colesterol.
3) Más rica en ciertos ácidos grasos esenciales libres e incluidos en los triglicéridos:
  • - Entre los ácidos grasos saturados y monoinsaturados, al ácido palmítico (C16) y el ácido oleico (C18) son mayoritarios y constituyen una fuente de energía, mientras que en la leche de vaca encontramos principalmente el ácido esteárico (C18), que el intestino del niño absorbe con menor efectividad.
  • - Entre los ácidos grasos poliinsaturados, el ácido linoleico y ácido alfa-linolénico, muy importantes para el hombre, son abundantes. El primero tiene una concentración ocho veces mayor en la leche materna que en la leche de vaca.
  • - El ácido gamma-linolénico, otro componente importante, es exclusivo de la leche materna.

Enseguida: Comparación entre la leche materna y la leche de vaca - Proteínas

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