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The other truth about milk - La otra verdad acerca de la leche - Part 7

[English]
The problem with the milk from animals – ADAPTED from the book “La alimentación, la 3.a medicina” by Jean Seignalet – Part 7

“3. Comparing maternal milk with cow milk – Minerals and oligo-elements
The human milk has 3 times less sodium and calcium quantity, 5 times less phosphorus, 35 times less magnesium and 100 times less manganese then the cow’s milk, although the iron and zinc quantities are analogue in both milks.
In spite the relatively low doses of minerals and oligo-elements in the maternal milk, the baby do not suffer from its lack, because the union between these minerals and other substances allows a perfect absorption.
This does not happen with the cow milk, in its case:
  • - The iron absorption is 10 times lower, leaving iron traces in the intestines that help the pathogens germs to proliferate.
  • - The calcium absorption is lower due to the excess of phosphates that paradoxically derivates occasionally in a hypocalcaemia (deficiency of calcium in the blood). The cow milk calcium has small accessibility (Laroche-Walter, 1997).”

Next: Comparing maternal milk with cow milk – Vitamins

***

[Español]
El problema de la Leche animal – ADAPTADO del libro “La alimentación, la 3.a medicina” by Jean Seignalet – Parte 7

“3. Comparación entre la leche materna y la leche de vaca – Minerales y oligoelementos
La leche humana tiene 3 veces menos cantidad de sodio y de calcio, 5 veces menos de fósforo, 35 veces menos de magnesio y 100 veces menos de manganeso que la leche de vaca, mientras que las cantidades de hierro y de zinc son análogas en las dos leches.
A pesar de las dosis relativamente bajas en minerales y en oligoelementos de la leche materna, el bebé no sufre ninguna carencia, ya que las uniones entre estos minerales con otras sustancias permiten una absorción óptima.
No es así en la leche de vaca, pues, en su caso:
- La absorción de hierro es diez veces menor, por lo que quedan restos de hierro en el intestino, lo cual favorece la proliferación de gérmenes patógenos.
- La absorción de calcio es mucho menor debido al exceso de fosfatos, lo cual deriva en ocasiones en una hipocalcemia a priori paradójica. El calcio de la leche de vaca es poco accesible (Laroche-Walter, 1997).”

Enseguida: Comparación entre la leche materna y la leche de vaca – Vitaminas

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